Eşim Aile Konutunu Rızam Olmadan Sattı: Tapu İptal ve Tescil Davası Açılabilir mi?
Eşlerin ortak yaşamlarını sürdürdükleri aile konutu, yalnızca ekonomik değeri bulunan bir taşınmaz değildir. Aile yaşamının merkezi olması nedeniyle Türk Medeni Kanunu, aile konutuna ilişkin özel bir koruma sistemi öngörmüştür.
Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesi uyarınca eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Bu koruma, taşınmaz yalnızca eşlerden birinin adına kayıtlı olsa dahi uygulanabilir.
Bu nedenle aile konutunun diğer eşten habersiz satılması, bağışlanması veya üzerinde ipotek kurulması hâlinde işlemin hukuki sonuçlarının ayrıca değerlendirilmesi gerekir.
Aile Konutu Nedir?
Aile konutu, eşlerin evlilik birliği içerisindeki ortak yaşamlarını sürdürdükleri ve aile yaşamlarının merkezi hâline getirdikleri konuttur.
Bir taşınmazın eşlerden birinin mülkiyetinde bulunması, tek başına aile konutu sayılması için yeterli değildir. Önemli olan, konutun eşler tarafından ortak yaşamın merkezi olarak fiilen kullanılmasıdır.
Bu nedenle yatırım amacıyla edinilmiş, kiraya verilmiş veya dönemsel olarak kullanılan bir taşınmaz kural olarak yalnızca eşlerden birine ait olması nedeniyle aile konutu niteliği kazanmaz.
Tapu Yalnızca Eşlerden Birinin Adına Kayıtlıysa Diğer Eşin Hakkı Var mıdır?
Evet. Aile konutuna ilişkin korumanın temel amaçlarından biri, taşınmazın maliki olmayan eşin ve aile yaşamının korunmasıdır.
Taşınmazın yalnızca eşlerden biri adına kayıtlı olması, malik eşe aile konutu üzerinde sınırsız tasarruf yetkisi vermez. TMK m.194, mülkiyet hakkını ortadan kaldırmamakta ancak aile konutuna ilişkin bazı işlemlerin diğer eşin açık rızası olmaksızın yapılmasını sınırlandırmaktadır.
Eş, Aile Konutunu Diğer Eşin Rızası Olmadan Satabilir mi?
TMK m.194 uyarınca eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutunu devredemez.
Burada aranan rıza açık rızadır. Diğer eşin satıştan haberdar olması ile satışa açıkça rıza göstermesi aynı şey değildir.
Rızanın ilgili işleme yönelik olması ve tereddüde yer bırakmayacak biçimde ortaya konulması gerekir.
Aile Konutu Rıza Olmadan Satılmışsa Ne Yapılabilir?
Aile konutunun diğer eşin açık rızası alınmadan üçüncü kişiye devredilmesi hâlinde, somut olayın şartlarına göre tapu iptal ve tescil davası gündeme gelebilir.
Ancak rızanın bulunmaması, her durumda tapu kaydının otomatik olarak iptal edileceği anlamına gelmez.
Özellikle taşınmazın üçüncü kişiye devredildiği durumlarda aile konutuna ilişkin koruma ile tapu siciline güvenerek ayni hak kazanan iyiniyetli üçüncü kişinin hukuki durumu birlikte değerlendirilmelidir.
Tapuda Aile Konutu Şerhi Yoksa Dava Açılamaz mı?
Aile konutu şerhi, bir taşınmaza aile konutu niteliği kazandıran kurucu bir işlem değildir. Taşınmaz gerekli şartları taşıyorsa tapuda şerh bulunmasa da aile konutu olabilir.
Bununla birlikte şerhin bulunması, aile konutu niteliğini tapu sicilinde görünür hâle getirmesi nedeniyle özellikle üçüncü kişilerle gerçekleştirilecek işlemler bakımından önemlidir.
Bu nedenle “Tapuda şerh yoksa aile konutu koruması yoktur.” şeklindeki yaklaşım doğru değildir.
Taşınmazı Satın Alan Üçüncü Kişinin İyiniyetli Olması Önemli midir?
Aile konutunun üçüncü kişiye devredildiği uyuşmazlıkların en önemli konularından biri üçüncü kişinin iyiniyetidir.
Tapu siciline güvenerek ayni hak kazanan iyiniyetli üçüncü kişilerin kazanımları belirli şartlar altında korunabilir.
Buna karşılık alıcı, taşınmazın aile konutu olduğunu biliyorsa veya somut olayın şartları itibarıyla bunu bilebilecek durumdaysa iyiniyet iddiasının ayrıca değerlendirilmesi gerekir.
Örneğin alıcının eşlerin yakın akrabası olması, taraflarla yakın ilişkisinin bulunması veya eşlerin söz konusu taşınmazda birlikte yaşadığını bilmesi değerlendirmede önem taşıyabilir.
Bu nedenle aile konutuna dayalı tapu iptal ve tescil davalarında yalnızca tapu kaydı değil, alıcı ile taraflar arasındaki ilişki ve alıcının taşınmazın aile konutu olduğunu bilip bilmediği de önemlidir.
Eşin Rızası Olmadan Aile Konutu Üzerine İpotek Konulabilir mi?
Aile konutu koruması yalnızca taşınmazın satışını kapsamaz.
TMK m.194 uyarınca diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutu üzerindeki hakların sınırlandırılması da mümkün değildir. Bu nedenle aile konutu üzerinde ipotek kurulması da bu kapsamda değerlendirilebilir.
Örneğin malik eşin ticari borcu veya üçüncü bir kişinin borcu için aile konutunu teminat göstermesi ve taşınmaz üzerinde ipotek kurulması hâlinde, diğer eşin açık rızasının bulunup bulunmadığı önem taşır.
İpotek hakkı sahibi banka veya üçüncü kişinin hukuki durumu da somut olayın özelliklerine göre ayrıca değerlendirilmelidir.
Aile Konutu Olduğu Nasıl İspatlanır?
Tapu kaydında aile konutu şerhi bulunması önemli olmakla birlikte tek ispat aracı değildir.
Taşınmazın aile konutu olarak kullanıldığı; yerleşim yeri kayıtları, elektrik, su ve doğal gaz abonelikleri, resmî kayıtlar, yazışmalar, tanık anlatımları ve diğer delillerle ortaya konulabilir.
Belirleyici olan taşınmazın eşlerin ortak yaşam merkezi olarak fiilen kullanılıp kullanılmadığıdır.
Eş Aile Konutunu Satmak İstiyor Ancak Diğer Eş Rıza Vermiyorsa Ne Olur?
Aile konutu koruması, malik olmayan eşe sınırsız bir engelleme yetkisi vermez.
TMK m.194 uyarınca rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmaksızın kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Dolayısıyla aile konutu koruması, aile yaşamının korunması ile malik eşin mülkiyet hakkı arasında bir denge kurmayı amaçlamaktadır.
Boşanma Davası Açılması Aile Konutu Korumasını Sona Erdirir mi?
Boşanma davasının açılmasıyla evlilik hukuken sona ermez.
Bu nedenle yalnızca boşanma davasının açılmış olması, aile konutuna ilişkin korumanın kendiliğinden ortadan kalktığı anlamına gelmez.
Buna karşılık boşanma kararının kesinleşmesiyle evlilik birliği sona erdiğinden, TMK m.194 kapsamında sağlanan aile konutu korumasının hukuki zemini de değişir.
Bu nedenle özellikle devam eden boşanma davalarında aile konutuna ilişkin taleplerin zamanında ileri sürülmesi önemlidir.
Dava Devam Ederken Taşınmazın Yeniden Satılması Önlenebilir mi?
Aile konutunun üçüncü kişiye devredildiği durumlarda, dava devam ederken taşınmazın yeniden başka kişilere devredilmesi uyuşmazlığın daha karmaşık hâle gelmesine neden olabilir.
Somut olayın şartlarının bulunması hâlinde taşınmazın üçüncü kişilere devrinin veya üzerinde yeni ayni haklar kurulmasının önlenmesi amacıyla ihtiyati tedbir talep edilmesi mümkündür.
Tedbir talebi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri ve somut olayın özellikleri çerçevesinde değerlendirilir.
Aile Konutuna Dayalı Tapu İptal ve Tescil Davası Kime Karşı Açılır?
Davanın tarafları yapılan işlemin niteliğine göre belirlenir.
Aile konutu üçüncü kişiye satılmış ve tapu bu kişi adına tescil edilmişse mevcut tapu malikinin davada yer alması gerekir.
İpotek söz konusuysa ipotek hakkı sahibi banka veya diğer hak sahibi de uyuşmazlığın tarafı olabilir.
Bu nedenle davanın doğru kişilere yöneltilmesi önemlidir.
Aile Konutuna Dayalı Davalarda Hangi Mahkeme Görevlidir?
TMK m.194'ten kaynaklanan aile konutu uyuşmazlıklarında görevli mahkeme kural olarak aile mahkemesidir.
Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesi görev yapar.
Yetkili mahkeme ise ileri sürülen talebin ve uyuşmazlığın niteliğine göre ayrıca belirlenmelidir.
Aile Konutu Mutlaka Eşlerden Birine Ait Olmak Zorunda mıdır?
Hayır.
Eşlerin kiracı olarak yaşadığı bir konut da aile konutu olabilir.
TMK m.194, aile konutuna ilişkin kira sözleşmesinin diğer eşin açık rızası olmaksızın feshedilmesini de sınırlandırmaktadır.
Kira sözleşmesinin tarafı olmayan eş, kiraya verene yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelebilir. Bu durumda eşler kira ilişkisinden kaynaklanan yükümlülüklerden birlikte sorumlu olur.
Dolayısıyla aile konutu korumasının temelinde taşınmaz mülkiyetinden ziyade aile yaşamının merkezinin korunması bulunmaktadır.
Aile Konutu Eşlerden Birinin Kişisel Malıysa Koruma Devam Eder mi?
Evet.
Bir taşınmazın mal rejimi bakımından kişisel mal olması ile aile konutu olması birbirinden farklı hukuki konulardır.
Örneğin eşlerden biri taşınmazı evlenmeden önce satın almış veya miras yoluyla edinmiş olabilir. Bu durum taşınmazın mal rejimi bakımından kişisel mal olarak değerlendirilmesini gerektirebilir.
Ancak eşler evlilik yaşamlarını bu konutta sürdürüyorlarsa taşınmaz aynı zamanda aile konutu niteliği taşıyabilir.
Bu nedenle mal rejiminin tasfiyesi ile aile konutunun korunması birbirinden ayrılmalıdır.
Aile Konutu Şerhi Koydurmak Neden Önemlidir?
Aile konutu şerhi, taşınmazın aile konutu niteliğinin tapu sicilinde görünür hâle gelmesini sağlar.
Şerhin bulunmaması aile konutu niteliğini ortadan kaldırmaz. Bununla birlikte özellikle taşınmazın yalnızca eşlerden biri adına kayıtlı olduğu durumlarda şerh, üçüncü kişilerle gerçekleştirilecek işlemler bakımından önemli bir koruyucu işleve sahiptir.
Bu nedenle aile konutu şerhinin önemi yalnızca uyuşmazlık çıktıktan sonra değil, uyuşmazlığın ortaya çıkmasını önleme bakımından da değerlendirilmelidir.